Szakképzési hozzájárulás

Mi is a szakképzési hozzájárulás?
A szakképzési hozzájárulás egy, az alkalmazottakat foglalkoztatók számára kötelezően befizetendő adó, amely leginkább az SZJA 1%-hoz hasonlítható.
A jelenleg hatályos szabály alapján a szakképzési hozzájárulás alapja a hozzájárulásra kötelezettet terhelő társadalombiztosítási járulék alapja. Mértéke a társadalombiztosítási járulékalap 1,5 százaléka, ez a bruttó kötelezettség, melyet fő szabály szerint tárgyévre kell megállapítani.
A kötelezettség négy féle módon teljesíthető:
  1. gyakorlati képzés megszervezésével,
  2. saját munkavállaló részére szervezett
    képzéssel,
  3. fejlesztési támogatás nyújtásával,
  4. pénzbeli befizetés teljesítésével (vagy az NSZFI, vagy az APEH felé).
A támogatás- amennyiben nem nyilatkozik róla- az APEH-en keresztül a központi költségvetésbe kerül. Egy szerződés megkötésével azonban a Térségi Integrált Szakképző Központon keresztül szakképző iskolák részére lehet eljuttatni, ahol ellenőrizhető módon a támogatást a szakképzés fejlesztésére, az oktatás minőségének javítására fordítjuk.
Egy konkrét példa:
A minimálbér 78.500 Ft X 12 hó. Szakképzési hozzájárulás 14.130. Ft. Intézménynek adható támogatás 8.478 Ft.
Egy 10 fős vállalkozás (ha nem mindenki minimálbéren dolgozik) kb. 100.000 Ft-tal támogathatja a képzések fejlesztését.
Szakképzési hozzájárulás szerződésünket letöltheti: Megállapódás fejlesztési támogatás nyújtására

Mire használtuk fel?

Baja:
A JelkyAndrás szakképző Iskola és Kollégium szegedi úti tanműhelyének felújítása után korszerű faipari gépeket, eszközöket vásároltunk.
A Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Gépészeti Szakképző Iskola épületében kertészeti szaktantermet építettünk, amely a kertészeti szakmák ismereteinek elsajátítását segíti, valamint a szakmai számítástechnika tanterem számítógépek cseréje történt meg.
A Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és a Bács- Kiskun Megyei Önkormányzat Bajai Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma tankonyhájának eszközeit bővítette.
A Türr István Gazdasági Szakközépiskola szaktanterem építésére költötte a támogatást.
Bácsalmás:
A Hunyadi János Gimnázium és Szakiskola számítástechnika termet szerelt fel a kereskedelem, marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoportban tanulók képzésére.
Dunavecse:
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Kollégiuma és Gyermekotthona tankonyha felújításával eszközök vásárlásával bővítették eszközeiket.
Jánoshalma: Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium Szakközépiskola és Kollégiumszámítástechnika termet szerelt fel a gazdasági informatikus és a térinformatikus képzés minél magasabb szinten való elsajátításához.

  Kalocsa:

A Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola számítástechnikai eszközöket vásárolt. A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium CISCO labort szereltek fel, valamint az asztalosipari tanműhelyt újították fel, és kiegészítették a gépparkot egy korszerű esztergagéppel.

Kecskemét:
ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskola és Kollégium bővítésének fő célja a számítástechnika terem felszerelése, korszerű számítástechnikai eszközök beszerzése volt a cél.
Kiskőrös:
A KTKT Általános Iskola és Középiskola Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskola tangazdaságának egy részét, az üvegházat újította meg, korszerűsítette. A KTKT Általános Iskola és Középiskola Wattay Szakközépiskola és Szakiskola a fémipari szakképesítéseket tanulók képzésére CNC gépet, kovács kohót vásárolt.
Kiskunfélegyháza:
A Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium felújította lovardáját. Taniroda került kialakításra, melyet korszerű gépekkel szereltek fel.
Kiskunhalas:
A II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium az egyre akutabbá váló IT hálózati szakemberhiány csökkentése érdekében CISCO labort adott át, ahol iparági normáknak megfelelő képesítések szerezhetnek a tanulók. A mezőgazdasági képzés segítése végett pedig egy traktor került megvásárlásra.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Vári Szabó István Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma tankonyhát és tancukrászdát alakított ki, valamint épületeinek nyílászáróit cserélte ki.
Kiskunmajsa:
A Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium számítástechnika termet szerelt fel.